De legende van de Bokkerijders films

*WIE WAREN DE BOKKENRIJDERS?*

Er gaan diverse verhalen rond; in het ene waren ze een soort Robin Hood en stalen ze van de rijken om het aan de armen te geven en in het andere waren het duivelachtige wezens die op bokken door de lucht vlogen.

Wat we wel weten, is dat ze in de 18 eeuw in en rond de Landen van Overmaas voor kwamen. Het huidige Nederlands- en Belgisch Limburg. Éen van de verhalen vertelt over een Zwarte Kapitein die tussen 1730 en 1780 deze gebieden onveilig maakte.

Over deze zwarte kapitein gaat De Legende van de Bokkerijders.*VERHAAL*
Het is 1760 en de boeren van het huidige Nederlands- en Belgisch Limburg worden afgeperst door de Keizerin van Oostenrijk. Deze heft zware belastingen die de boeren niet eens kunnen volbrengen, waardoor ze van ellende de boerderij de boerderij moeten laten en in de mijnen moeten gaan werken. De schout haalt de belastingen op en neemt desnoods bezittingen mee als de boeren het niet kunnen betalen.

Martien, een tienerjongen met een ziek zusje met astma, moet lijdzaam toekijken hoe de schout de dekens uit hun boerderij meeneemt waardoor de zieke Lotteke zonder dekens komt te zitten. Wanneer zijn oom Lei, die tinnengieter is en dus vaak met zuren werkt, hem een zuur laat zien (het koningswater) dat metaal wegbrandt, komt Martien op een idee. Waarom zou hij niet wat zuur meenemen en daarmee het goud van de belastingen terugstelen. Een klein deel kan hij zelf houden waardoor hij met Lotteke naar de witte bergen kan (Zwitserland), zodat ze kan genezen van haar astma en hij wil de rest aan de boeren teruggeven.Hij steelt inderdaad het goud, maar zijn oom Lei komt achter de opbergplaats en gaat er met het goud vandoor. Als Martien hem steeds weer naar het goud vraagt, wil zijn oom hem maar 1 hint geven; het raadsel: Wat goud is, zal lood worden en wat lood is, zal goud worden. En later voegt hij er een tweede raadsel aan toe: Onder de vleugels van een engel, wacht het goud de uren af. Martien denkt niets aan deze raadsels te hebben, maar aan het eind van de serie valt alles op zijn plaats.De bokkenrijdersbende is jaren uit elkaar geweest, maar doordat er zo’n zware belastingen opgelegd worden, komt de bende weer bij elkaar. Met een andere Zwarte Kapitein… Ze gaan op zoek naar het goud en naar Lei de Tinnengieter, maar ook zij kunnen het niet vinden. Er volgt wel een spannende tijd, want de schout krijgt 3 bokkenrijders in handen en wil deze ophangen en de Zwarte Kapitein doet er alles aan ze te bevrijden. Maar dat gaat niet zo makkelijk als gedacht.Zou het Martien lukken Lotteke alsnog mee te nemen naar de witte bergen? En wie o wie is nou eigenlijk die raadselachtige Zwarte Kapitein? Spannend en aangrijpend tot het eind!

*MIJN MENING*
Jaren geleden heb ik de serie bij de KRO gekeken en toen vond ik hem helemaal geweldig. Toen hij enkele maanden later herhaald werd op België 1 of 2 heb ik uiteraard meteen gekeken en ik vond hem nog steeds even geweldig als de eerste keer, al wist ik toen natuurlijk vanaf het begin wel wie de Zwarte Kapitein was.

Eenmaal getrouwd en op mezelf, hoopte ik dat de serie alsnog herhaald werd, maar dat gebeurde niet. En zomaar ineens kwam ik een week geleden de serie op dvd tegen. Ik geloof dat ik met een eerdere dvd nog niet zo blij geweest ben!

Mijn man kende hem niet en heeft van de week gezellig meegekeken en ook hij vond de serie heel erg goed. En ik? Ik vind hem nog steeds even geweldig als eerst, al vallen me nu wel een aantal dingen op. Zo zijn de jonge acteurs die Martien, Wolf (een vriend van Martien) en Lotteke spelen nog erg onervaren aan het begin van de serie. Je kan soms echt merken dat ze een script uit hun hoofd hebben geleerd en opdreunen. Later worden ze er spontaner in en merk je dat niet meer zo. Gelukkig maakt het niets uit aan de serie. Die is sterk en blijft ook sterk en het gebrek aan ervaring door de jonge acteurs wordt ruimschoots goedgemaakt door oude rotten in het vak als Hugo Metsers, Joost Prinsen en Gene Bervoets.

Ook het feit dat je bij de pastoor regelmatig het idee hebt dat zijn gesproken tekst niet met zijn mond overeen komt. Het sterke verhaal en de goede acteerkunsten van Arthur Brauss (die de pastoor speelt) maken dit goed. Dit idee van de nasynchronisatie klopt echter wel. Toen ik gisteren de aftiteling bekeek, zag ik ineens "stem van pastoor" staan en dat is compleet iemand anders. Toen ik op Arthur Brauss ging zoeken, bleek deze Duits te zijn. Dat is waarschijnlijk de reden dat hij nagesynchroniseerd is.

In elk geval een hele goede, spannende serie die zeker het kopen én het kijken waard is!

Door: Cynneke op 4-5-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


deb0r@


Is al aardig bezig
Op 26-05-2007 om 22:28

Sucia


Is al aardig bezig
Op 28-05-2007 om 17:42

imho07


Komt net kijken
Op 01-03-2009 om 15:38


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.