Sudoku hobby

Een sudoku is een puzzel van negen bij negen vakjes met een klein aantal reeds ingevulde enkelvoudige cijfers. De kunst is de overige vakjes ook in te vullen op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Bovendien is de puzzel onderverdeeld in negen blokjes van drie bij drie, die elk ook weer eenmaal de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

Anders dan veel andere puzzels zijn sudoku’s op te lossen door iedereen die bereid is zijn hersens enige tijd geconcentreerd te gebruiken en systematisch na te denken. Ook is het niet vereist enige wiskundige kennis te hebben, aangezien de symbolen geen betekenis hebben, behalve dat ze verschillend zijn. Andere symbolen kunnen ook.

De moeilijkheidsgraad van een opgave is in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt niet echt afhankelijk van het aantal reeds ingevulde cijfers. Een opgave met 19 gegevens kan heel eenvoudig zijn en een met 36 gegevens heel moeilijk. (Bij het willekeurig genereren van opgaven met 19 gegevens lijkt het aantal moeilijke puzzels zelfs een beetje lager dan dat bij 24 gegevens.) Er zijn sudoku’s bekend met 17 gegevens (en een unieke oplossing), maar tot dusver niet met 16 gegevens.


De puzzel is ontworpen door Howard Garns, een gepensioneerde architect en freelance puzzelmaker en werd voor het eerst gepubliceerd in 1979 onder de naam Number Place. De puzzel werd in 1984 door Nikoli in Japan geďntroduceerd waar het ook de naam sudoku (samenvoeging van Suuji wa dokushin ni kagiru (Dit betekent dat het beperkt is tot onafhankelijke, "ongetrouwde", getallen. ’su’ betekent getal, ’doku’ betekent onafhankelijk, ongetrouwd )) kreeg. Vanaf 1986 genoot sudoku populariteit in Japan. In 1997 zag Wayne Gould, een Nieuw-Zeelandse gepensioneerde, een sudoku en werkte vervolgens 6 jaar aan een computerprogramma om sudoku’s op te stellen. Hij verkocht de hele zaak aan The Times die op 12 november 2004 begon met het publiceren van de puzzels. Een nieuwe rage was geboren. In de zomer van 2005 werd de puzzel ook geďntroduceerd in Nederland en kende al snel grote populariteit, onder meer omdat veel kranten dagelijks een sudoku begonnen af te drukken. Op 15 oktober 2005 werden de eerste Nederlandse kampioenschappen sudoku gehouden in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Delia Keetman uit Heerhugowaard werd eerste...

Ik vind het een kei leuk spelletje, het is zeker leuk als je niks te doen hebt!Er moet wel ergens een oplossing bij staan anders weet je nog niet hoe het moet..

Door: pleuntje op 31-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Admin


Begint het te leren
Op 04-04-2007 om 09:15

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 04-04-2007 om 15:04

the_mobro


Heeft geen hobby
Op 04-04-2007 om 17:16

hester


Begint het te leren
Op 26-04-2007 om 15:06


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.