Zwarte Sneeuw boeken

Korte samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in Zuid-Limburg in 1845. Nadat de oogst is mislukt en er geen geld meer is om de pacht te betalen moet de familie Mullenders hun huis uit. Ze vertrekken naar Kerkrade om daar geld te verdienen in de kolenmijn. Emma, haar broers en haar vader gaan in de kolenmijn werken. Het werk in de mijn is heel gevaarlijk. Op een dag komt er hoog bezoek in de mijn. Alle kinderen en slecht uitziende mensen worden ver in de mijn gestopt, om het hoge bezoek een zogenaamd positief beeld van de mijn te geven. Ook de zoon van de landeigenaar, die Rudolf heet, is er bij. Emma daagt Rudolf uit om verder de mijn in te gaan. Hij gaat met haar mee. Maar dan stort er een gang in en zitten ze vast. Rudolf wordt verliefd op Emma. Ze komen weer vrij en vanaf dat moment zijn Emma en Rudolf bevriend. Emma’s familie krijgt daarna steeds spullen van de familie van Rudolf. Dat kan variëren van eten tot schoenen en kleren.

Op een dag vertrekt haar broer Volkert onaangekondigd van huis weg. Nu verdienen ze minder dus moet haar zusje van acht ook in de mijn werken. Als de mijn op een dag volloopt met water verdrinkt ook nog eens haar broertje Tom. Na dit alles moet de hele familie in de mijn werken. Haar zusjes van drie en acht en ook haar moeder met op haar borst het pas geboren broertje van Emma. Emma vindt het werken in de mijn niet leuk. Rudolf vindt een baantje voor haar bij zijn oom en tante als dienstmeisje. Hier gaat ze naar toe en verdient geld. Door een bepaalde reden (die je zelf maar moet lezen) moet ze ander werk zoeken. Ze komt dan bij een krantenfabriek . Hier blijft ze werken.

Rudolf is gaan studeren en werkt in dezelfde stad als Emma als fotograaf. Aan het einde van het boek heeft Rudolf een tentoonstelling. Emma denkt dat er alleen foto’s zijn van rijke mensen. Maar tot haar grote verbazing zijn het foto’s van kinderarbeid. Zij en Rudolf komen er dan achter hoeveel ze voor elkaar betekenen.


Ik vind dat het boek een aanrader is omdat het heel mooi is geschreven en als je van boeken houdt waar het om kinderen gaat die het moeilijk hebben zou ik dit boek echt gaan lezen. Je leest er heel snel doorheen want het is niet moeilijk maar ook niet makkelijk geschreven het is precies een tussen weg. En je leert ook nog wat van het verleden hoe het in de mijn er aan toe ging.


Boek: Zwarte Sneeuw
Schrijfster: Simone van der Vlugt

Door: Iris op 19-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Sophie


Een echte topperrr
Op 20-03-2007 om 19:12

Imjori


Heeft geen hobby
Op 20-03-2007 om 23:34

deb0r@


Is al aardig bezig
Op 03-05-2007 om 08:44

Liesje91


Komt net kijken
Op 27-05-2007 om 17:47

anouk


Begint het te leren
Op 22-10-2008 om 12:59


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.