13 going on 30 boeken

Samenvatting:
Het boek gaat over Jenna Rink. Jenna Rink is een gewoon meisje van bijna 13 jaar. Haar beste vriend is Matt. Matt is een beetje dik en wordt daardoor gepest door de “populaire” meisjes van de school. Jenna kijkt heel erg op tegen die meisjes. Dat “populaire” groepje bestaat uit zes meiden. Hun “leider” is Tom-Tom Rabideaude. Jenna hoopt al heel lang dat zij één van de zes meiden wordt. Op haar dertiende verjaardag komt Tom-Tom naar haar toe en zegt dat zij en haar vriendinnen, en de knapste jongen van school op haar feestje willen komen. Op het feest geeft Matt haar een zelf gemaakt droomhuis. Hij geeft haar daarbij ook een zakje wenspoeder. Hij strooit dat over het huis. Tijdens het feest zit Jenna in de kast omdat ze een spel spelen. De meiden en jongens zijn stiekem weggegaan. Jenna moet huilen en stoot tegen het huis aan. Er valt wenspoeder in haar tranen. Tijdens dat ze huilt wenst ze dat ze dertig, hip en hot is. Als ze de volgende morgen wakker wordt is ze bijna dertigjaar. Ze is de redactrice van het beroemde blad “Poise” (waar ze vroeger altijd al voor wilde werken). Ze weet alleen niks meer van de jaren tussen haar dertiende en nu. Ze komt er achter dat ze geen vrienden meer is met Matt en dat ze na haar feestje de leider was van de zes meiden. Ze was een heel erg “populair” meisje. Ook komt ze er achter dat ze beste vriendin is met Tom-Tom, maar Tom-Tom heet geen Tom-Tom meer maar Lucy.
Het blad Poise gaat bijna falliet. Maar Jenna gaat samen met Matt(waarmee ze weer vrienden is) proberen om Poise te redden. Lucy probeert dat tegen te houden en dat lukt. Maar er is nog een probleem Matt gaat binnenkort trouwen maar dat wil Jenna niet. Ze komt erachter dat ze als volwassene veel fouten heeft gemaakt die ze weer goed wil maken. Zo gaat ze op de trouwdag van Matt naar zijn huis toe. Daar staat nog haar droomhuis(met nog wat poeder er op). Ze gaat op het buitentrapje zitten en wenst dat ze weer 13 is. Op het moment dat ze dat wenst laat ze een traan en er waait een klein beetje wind. De wind neemt de stof mee en mengt zich met de traan. Als Jenna wakker wordt zit ze in de kast waar ze op haar dertiende verjaardag ook zat. Zo gaat ze al haar fouten weer goed maken.

Mijn mening:
Ik vind het boek niet zo leuk als ik had verwacht. Dat komt waarschijnlijk omdat ik daarvoor al de film van dit boek heb gezien. Dit boek is dan ook pas na de film geschreven. Het lijkt dus heel erg op de film. Dat is ook de reden waarom ik het niet zo leuk vond om te lezen omdat de tekst bijna hetzelfde was als de tekst van de film. Ik vind wel het verhaal van het boek leuk. Het verhaal van het boek spreekt mij wel aan omdat het fantasie vol maar toch wel realistisch is. De manier van schrijven vind ik ook leuk. Het is niet in een soort van dialoog geschreven maar wel zo dat je de mensen het kan horen zeggen. Je kan je helemaal in leven in het verhaal. Het einde van het verhaal vind ik wat onduidelijk omdat je nou niet weet hoe het afloopt met Poise, met Matt en de andere fouten die ze goed wilde maken. Wel vind ik het leuk dat Jenna van buiten 30 is maar van binnen 13 is gebleven want daardoor krijg je een humoristisch boek.
Als ik een cijfer zou moeten geven voor dit boek dan denk ik aan een 6,5.

Boek : 13 going on 30
Schrijfster : Christa Roberts


Door: Iris op 19-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


astrid


Begint het te leren
Op 19-12-2008 om 14:52

behice_brit


Begint het te leren
Op 20-05-2009 om 00:09

sannie


Komt net kijken
Op 27-02-2010 om 01:03


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.